Tuesday, December 6, 2011

resepi aising kek

 Assalamualaikum sweethearts :)

kali ni aku nak share satu resepi. resepi simple utk beginners yang baru berjinak2 dalam bidang baking macam aku ni. hehe. so, hari ni aku nak share macam mana nak buat aising kek ataupun cream yg atas cake tu.



Bahan-bahannya (boleh hias utk kek 1kg)

# 250 g butter
# 150 g shortening (kat kedai bahan kek konpem ada)
# 250 g icing sugar yang diayak
# 2 sudu besar susu segar
# pewarna ikut sukahati jiran makcik punya anak buah :D


Cara-caranya :

1) pukul semua bahan-bahan sehingga kembang atau berubah jadi putih gebu mcm gambar bawah ni.
Pukul_sampai_kembang
2) setelah cream kembang, putih dan gebu macam aku, (kalau kurang lembut, baru masukkan susu segar tadi) sekiranya cuaca panas, mungkin cream tidak memerlukan susu sebab nanti jadi terlebih lembut.

3) asingkan cream & campurkan pewarna mengikut suka. kacau sehingga rata


Dah siappp!
senang je kan??

  
 

psst psst : sabtu ni nak buat kek. hehe




5 comments:

Pondok Usang said...

canteknye.. syg nak makan.. hehe..

J.Syazwana said...

wah bagusnya.
saya dah la suka wat kek ni.
hehehe

hudadida said...

auww..comel..
nak try lah..hhe

Eillafasya said...

wow.. nmpak mcm senang je nak buat.. nak try jugak la.. thanks for the sharing... btw, cake awk sungguh cantek..

Nor Syafiqqah said...

thankz saya dh try resepi ni..mmg mjadi n sgt sedap..btw sudi2la follow sy jgk ye
http://norsyafiqqah.blogspot.com/